Etiketter

, , , , , , , , ,

Om du frågar mig vad som är svårast med hundträning skulle jag svara ”att följa med i alla förändringar som sker”.
För en sak ska vi vara klara över, att hur det än är, bra eller sämre, så kommer det att förändras.
Då gäller det att vara uppmärksam och se, att inte fastna i ditt mönster. Kunna vara flexibel och ändra dina hjälper eller lägga till hjälper, ändra svårighetsgrad eller flytta din belöningsplacering. Kanske behöver du helt enkelt byta belöning, variera din belöning eller kanske plocka bort belöningen vid just det stället eller tillfället.

Ibland måste du kanske lita på din magkänsla fast att förändringen uteblir och våga lita på att den kommer men din hund behöver mer tid.
När förändringen uteblir för länge kanske du inser att din magkänsla inte höll denna gången men om du gör en liten förändring så kanske det säger klick.
Jag är övertygad om att du ska lita på din magkänsla, kanske din idé inte håller hela vägen men det kan ändå vara det som lade grunden för att det klickar längre fram.

Känslan med din hund kan ingen lära dig. Du kan gå hur många kurser du vill men om du inte har känslan med din hund så blir det svårt att utvecklas.
Lita till din känsla, våga prova nya saker eller nya sätt. Blir det fel så är det inte hela världen, nästa gång blir det rätt.
När man hittar ”klicket” är känslan obeskrivlig.
Ibland hittar man inte det där man trodde och kanske gör man ibland saker för komplicerat.

Idag tränade jag fjärr med Chelsea.
Jag har en idé om att alla skifte i fjärren har sitt eget ”namn”.
Som dem flesta så har hon svårt för skiftet stå-sitt. Hon har superfina skifte i 2:ans fjärr och när jag har lagt till sitt-stå så har hon ett härligt hopp-stå. Detta har jag velat få in i stå-sitt skiftet, för att det hade sett så fräckt ut 😉
Jag har trilskats med detta sedan en tid. Sett små, små framsteg och bestämt mig för att vara uthållig.
Idag testade jag för skoj skull att ge henne kommandot för sitt från ligg och vips, så var det där. Så himla fint och lätt såg det ut, fullständig lycka 🙂

Tänk att jag kanske i detta fallet gjorde det för komplicerat. Eller var det så att min komplicerade grundning gjorde att det plötsligt blev lätt.
Jag väljer att tro att min magkänsla har varit rätt och att tiden bara var mogen nu.
Jag såg förändringen och följde med och Chelsea hade en fin grund att luta sig mot.

Detta är precis detta som får mig att ÄLSKA hundträning.
När man får till ”klicket”. När idogt arbete belönar sig. När magkänslan styr en i rätt riktning. När man får känna GLÄDJEN av att ha lyckats.
Den glädjen smittar av sig på hunden.
Chelsea fick flera tillfälle under dagens träning att visa att det inte var en tillfällighet att vi lyckades. Då är glädjen ett konstaterat faktum 🙂

image