Etiketter

, , , , ,

Allt är väl beroende av hur du väljer att se det. En träning som inte blev som du hade tänkt dig kan ju vara den träningen som ger dig mest svar på hur du ska lägga upp kommande träningar.
En träning som inte faller ut så som du önskat ger dig förmodligen kvitto på vad du behöver träna mer på, vad dina/hundens svagheter är, vad du kanske missat i din tidigare träning och vilka kriterier som du kanske behöver strama upp, ändra eller lägga till.
Träningen är ju ständigt föränderlig och det är det som jag anser är det svåraste med hundträningen, att hänga med och förändras med förändringarna. Detta är det som utvecklar dig som hundtränare och tar dig framåt i din träning och jag tror att det är den förmågan som skiljer en bra hundtränare från en mindre bra.

Naturligvis är en bra hundtränare ett väldigt relativt begrepp och individuellt för var man sätter sina mål. Jag är inte den som är ute efter att kategorisera vem som är bra och inte utan det får man bedömma själv utifrån eget tycke. Olika grenar har olika krav på oss som hundförare och så även våra hundar. Men en liten mätstock för mig är människor som lyckas med hund efter hund och som har förmågan att vara ödmjuka inför sin uppgift.
Att vara duktig hundtränare betyder inte alltid att man är duktig på att lära ut sin kunskap till andra, och tvärtom, men dom som även klarar detta har jag stor respekt för.

Det blev ett litet sidospår men vad jag egentligen ville uttrycka var att man inte ska lägga in sina träningar i ”bra” och ”dåliga” fack.
Jag försöker alltid se alla träningar som bra. När jag har planerat min träning har jag en go känsla och när jag åker ut till klubben så vill jag behålla den goa känslan genom hela passet.
Efter träningen brukar jag låta passet smälta in lite innan jag utvärderar det och kvittona jag fick har jag till grund för min nästa träning. Ibland är det svårt men jag försöker alltid tänka ”Vad bra då vet jag detta”.

Så till alla er som misströstar efter en träning som inte gick er väg vill jag egentligen säga ”Grattis, nu vet du det”. Nästa träning kan du träna på detta och vara förberedd på att det inte alltid går att förbereda sig.
Jag har ett eget lite ordspråk som jag brukar falla tillbaka på
”Hur det än blir så blir det bra”.
Lycka till med er hundträning 🙂