Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

En liten sammanfattning av 2 dagars träning.
Gårdagen bjöd på en instruktörstimme med ett nytt ekipage. Här behövs det jobbas noggrant från grunden. Ska bli spänande att se hur det artar sig.
Dagens och gårdagens träning såg på många sett likadan ut. Jag kör fortfarande halvvila på Chip och tragglar detaljer. Med Chelsea försöker jag bygga helhet och göra färdigt ofärdiga moment.

Med henne känner jag att inga moment egentligen är färdiga men dom som är minst färdiga är ställande under gång och platsliggningen.
Jag känner förvisso att ställandet går framåt men det är deffinitivt inga stormsteg. Lite märkligt med detta är att när hon var pyttevalp så körde vi detta mycket på promenaderna och hon var super duktig på det. Nu känns det som att hon inte förstår helt vad jag är ute efter. Kanske det beror på att jag har vecklat in mig i hennes svårighet och belönar alla ansatser till någerlunda ställande. Idag började hon med att göra 2 jättefina och sen var det precis som bortblåst.
Detta fick mig att fundera i nya banor. Jag tror att jag ska höja kriterierna på hur jag vill ha det och bara belöna de som blir riktigt bra. Anar en viss förvirring hos henne och tror att om jag blir mer svart-vit i belöningen så kommer hon snabbare förstå vad jag är ute efter. Testing testing!
Som vanligt har hon ett underbart frittfölj/linförighet men vi behöver slipa på uthålligheten på belöningen här samt att få kommendering. Halterna vill jag ha bättre och även vänstersvängarna. Vår bakdelskontrollsträning har förvisso gett resultat med det krävs mer.
Träningen med platsliggningen går förvånandsvärt bra. Trots sin nyfikenhet på allt och inget så ligger hon kvar, vilket jag var väldigt osäker på. Idag låg hon 1½ min trots att det var mycket som hände runt omkring henne. Duktig tjej!

Chip fick göra ett spår idag igen. Efter lite strul i början så jobbade han på fint. Strulet var dessutom inte hans fel utan en matte som hade dålig koll på var spåret började. Det var ett korvspår även idag men någon hungrig fågel hade smaskat i sig dem flesta bitarna, trots det spårade Chippen på bra.
Vi tragglar vidare med fjärren. Han har fått till mycket fina fasta bakben men idag märkte jag att hans läggande blir lite korta och hans uppsitt inte hoppar upp utan det blir med steg. Detta vill jag INTE ha så nu får jag skärpa mig med kriterierna. Konstigt det där med hur små fel smyger sig in i momenten när man tycker att man är så noga. Plötsligt så bara uppdagar dem sig som gubben ur lådan och man undrar när det hände.
Vi har fått en ny spegel på klubben som jag både igår och idag använde flitigt. Idag testade vi av ställande under gång även med Chippen och eftersom han gärna vill ta ett extra steg ut till vänster efter han har stannat så är det till stor hjälp med spegeln. Nu kunde jag snabbt korrigera honom och lika snabbt belöna när han gjorde rätt. Det blev verkligen svart-vitt som jag älskar, det blir så tydligt för hunden. Chip svarade fint och fick till några riktigt fina ställande efter ett tag.
Vi testade av en vittring idag, det var ett tag sedan. Döm om min förvåning men han gjorde den klockrent trots uppehållet. Kanske behövde vila det momentet och låta det sjunka in.

Känner mig i helhet väldigt nöjd med träningen i dagarna. Med Chelsea fortsätter jag tänka helhet och färdigställa momenten. Med Chip fortsätter vi helgen igenom med hans halvvila. Nästa vecka är det dags att köra helhet även med Chip.
Tanken är att det ska vara 3 veckor med intensiv träning nu sen får hundarna vila en vecka när vi är på semester. Det blir en tävling för Chip direkt när vi kommer hem och sen blir det förhoppningsvis Chelseas debut 2 veckor senare.
Den som lever får se hur den planen tar sig men jag har en plan i alla fall.

Heidi4

Bild från SM-kvalet 3013, tagen av Matilda Borvén.