Etiketter

, , , , , ,

Fick höra en sak för några dagar sedan som upprörde mig en aning.
Min tanke var först att jag inte skulle lägga energi på det men ändå så poppar detta samtalet upp i skallen på mig nu och då.

Jag stod och pratade med en man som jag upplever trevlig i vanliga fall, och i och för sig var han inte otrevlig nu heller men
Han kom efter ett tag in på hur det hade varit på SM och frågade hur jag hade upplevt det.
Svävande fråga kände jag och undrade om han menade som helhet eller för min egen del.
Han menade tydligen i allmänhet så jag sa att jag tyckte det var ytterst bra arrangerat, om man frånsåg maten. Bra upplägg, duktiga på att hålla tidsschemat och proffsigt i största allmänhet.
Ur egen synvinkel så kunde jag ju inte vara annat än nöjd med allt och hela SM.

När jag hade delgett detta så kom det fram att han ville ha min åsikt om kvalitén på deltagarna. Tydligen hade han någon kurs nu som skulle vara något extra bra och förmodligen folk med höga ambitioner som gick den. Dessa kursdeltagare hade varit uppe på söndagen och tittat på finalen. Dem hade konstaterat att dem tyckte det var dålig kvalité på deltagarna i finalen, framför allt i fria följet.

Det är detta som gör mig upprörd.
Hur i hela fridens namn kan man ha mage att kritisera dessa duktiga hundförare som har en erfarenhet ut över alla gränser? Hur tänker man då?
När man inte själv är i närheten av att ens kvala in till ett SM så sitter man och har åsikter som negligerar kompetenta hundförare och i det samma all tid och möda som ligger bakom detta.
Naturligtvis kan man ana att dem inte har en aning om vad som krävs för att ta sig till en final i lydnads SM. Ska man behöva förklara för att folk ska förstå?
För det första, det är djur vi har att göra med. Allt kan hända.
För det andra, tredje, fjärde osv… Många har rest långt, vissa har nyss löpt, hundarna ska klara att prestera på topp i 2 dagar, långa dagar i värme, förare som har nerverna lite utanpå, störning, 6 domare på plan samt deras skrivare, and so on and so on.
Listan kan göras väldigt lång och naturligtvis så saknar dessa plumpa människor erfarenheten som hade gett dom visdomen om att så här är det.

Visst hade jag kunnat struta i detta och ignorerat deras okunskap med en axelryckning men en del av mig blir irriterad och en del av mig blir ledsen.
Irriterad för att folk tror att det är så lätt och för att dem ger sig rättigheten att sitta på bänken och vara duktiga och ledsen för att jag var i finalen och jag var väldigt nöjd med vårt program. Jag vet hur mycket tid det ligger bakom och jag vet vad som krävs i skarpt läge och det är ledsamt att ”bror duktig” på bänken sitter och negligerar det.
Jag skulle passa mig väldigt noga för att leka domare på kanten innan man vet vad det faktiskt handlar om. Tro inte att det är lätt bara för du har lyckats på en och annan klubbtävling.
Välkommen till SM nästa år och visa oss hur det ska se ut!!