Etiketter

, , , , , , , , , ,

Isiga planer och knutig snömark sätter käppar i hjulet för min hundträning.
Har liksom inte riktigt ekonomi till att köra till Halmstad flera gånger i veckan även om jag skulle vilja.
Tanken idag var att köra runt och leta efter en snö och isfri gräsplätt men plötsligt gick luften ur mig.
Jag fick hålla mig hemma och ladda om innan jag gav mig ut. Det fick bli asfalt istället för gräs, skolgården på Elias skola.

Först ut idag var Chip, som omväxling.
Dagens träningsmål var att hitta lösningar på vissa detaljer.
För ovanlighetens skull fokuserade jag på ”problemen”.
Begränsad av underlaget så körde vi lite stillsamt.
Det blev fritt följ med fokus på kontakten i vanlig marsch.
Skiftena i zätat med fokus på ställandet utan onödigt extrasteg.
Fjärr med fokus på paralellitet.
Vittring med fokus på hållandet av pinnen.

Till att börja med så märkte jag att han har lite svårt att koppla på arbetsfokus på platser som inte för honom är typiska för träning. Detta kan jag känna samband med när jag kommer på nya tävlingsplatser att det tar lite längre tid för honom att tänka träning. God idé att lägga lite träning på detta.

Fria följet blev med omständigheterna idag ett kvitto på miljöträning. Kanske inte det kvittot jag hade förväntat mig men nog så viktigt. Fokuset var inte riktigt där idag heller men jag tror jag kom på hur jag ska plocka fram det. Att variera belöningssättet och belöningsplaceringen är viktigt här. Jag tror jag har hittat nyckeln men jag fortsätter leta. Troligtvis så har miljöträningen en del i det hela.
Ställandet i zätat fick vi till emellanåt. Tror jag behöver belöna bakom. Kastade boll bakom honom idag för att få till en snabb reaktion. Gick ganska bra.
I fjärren vill han gärna vrida sig till sitt höger. Mest från stå till sitt. Jag har provat med att alltid belöna honom på hans vänstra sida med att jag kastar hans boll. Har blivit bättre men fortfarande hamnar han i snett läge. Idag lade jag en godis på hans vänstra sida som han fick ta om han satte sig rakt upp. Kändes som rätt nyckel.
Vittringen är ju normalt väldigt fin men synd är att han gärna tar omtag på pinnen som lätt blir bedömt som tugg. Det vill vi ju inte ha såklart. Idag fick han bara hämta pinnen och han blev direkt påmind om att hålla fast den. Det funkar så jag kommer att hålla på med det dubbelkommandot ett tag framöver.

Chelsea kände också av den nya miljön. Hon hade väldigt jobbigt med sprickor i asfalten, blöta fäckar, löv och minsta lilla annat som kunde inträffa.
Såklart bra träning i miljöaspekten men det blev svårt att genomföra något annat av vikt. Jag utmanade henne i lite fritt följ och fick möjlighet att belöna upp henne tillräckligt många gånger för att det skulle kännas som att vi fick igenom den delen av träningen. Svårt med fokus när det finns mycket annat kul.

Den gemensamma kontentan av mina hundars träning idag är att miljöträning läggs till listan på vad som är viktigt.
Alltid bra med kvitto och ibland får man bra kvitto som man inte hade tänkt sig att lägga till den redan långa listan.
Någon har sagt till mig att ”det räcker inte med att ha talang”. Så sant så!