Etiketter

, , , , , , ,

Ledig från jobbet idag innebär träning på klubben.
Fortfarande lite svårtränat pga snön men man får göra det man kan och ta det som det är.
Mötte en klubbkompis som inte tränar på vintern. Han gillar inte snö och kyla. Jag skulle ha abstinens om inte jag fick träna på hela vintern så då tar jag hellre att det blir lite begränsat

Jag började med Chelsea. Jag brukar ta henne först  av två anledningar. Dels vill jag att Chip ska tagga i bilen av konkurrensen och dels vill jag att den lilla loppan ska vara tränad och trött när det blir hennes tur att ligga i bilen.

Idag fortsatte vi med inkallningen. Hon förstod direkt idag vad jag ville att hon skulle göra, satt fint kvar, kom in rakt och fick till fina ingångar.
Fria följet blir bättre hela tiden. Den stora skillnaden på sistonde har varit hur hon bjuder upp till jobb, hon har fint engagemang. Fortfarande är hon väldigt störningskänslig men jag kan se en förbättring även där.
Men pga snön så blir vi begränsade i hur vi kan utveckla det fria följet just nu. Därför så befäster jag det vi har börjat på och fokuserar på kontakt, starter, position och engagemang.

På tävlingen i lördags med Chippen så tappade han lite i zätat. Hans fokus och paralellitet var inte så bra som jag skulle vilja så det tog vi tag i idag, eller det var tanken. Vi har ju lagt massor med tid och träning på detta men det är tydligen inte tillräckligt befäst för att sitta på tävling. Tyvärr fick jag inte alls fram samma beteende idag men det bevisar ju egentligen att jag är på rätt väg, bara att träna vidare så att det blir tillräckligt befäst.
Samma sak gäller vår svaghet, inkallningen. Gjorde en idag som var riktigt fin, inte i närheten av tävlingsmomentet. Samma plan gäller här, träna vidare.

I dessa två momenten har jag ändrat kriterierna på sistonde, framför allt i zätat och det är bara att inse att det tar väldigt lång tid att bygga om moment. Det gör det inte omöjligt men i dessa fall är tålamod en dygd. Det gäller att hitta en metod och ett nytt sätt som känns bekvämt med en själv och att man verkligen är klar över de nya kriterierna. Att vara kosekvent blir här om möjligt ännu viktigare än innan.
Klyschan att det inte går att lära gamla hundar att sitta slår vi hål på här.
Det går men det tar tid. Inte för att hunden inte vill lära sig utan för att det som den redan lärt sig har blivit befäst under lång tid. Hunden vill vara till lags så då gör den som den brukar eftersom matte/husse brukar bli glad då.
Tålamod, tydlighet, konsekvens och tid är ingredienserna för att lyckas.