Etiketter

, , , , , , ,

Angående min träning med Chippen.
Jag har som sagt bestämt mig för att inte tävla mer i sommar. Även om det nu inte verkar som att det ska bli någon direkt sommarvärme så vill jag inte riskera att det blir varmt på en tävlingsdag.

Nu tänker jag istället detaljträna, hela sommaren.
Mitt mål är att bryta ner fria följet, zätat, inkallningen och fjärren. Samt att jag ska jobba med olika övningar för att öka motivationen.

Jag har hittat ett läge i fria följet där Chip går upp i motivation och det vill jag belöna upp. Så just nu jobbar vi från utgångsläget upp till kort sträcka, ca 10 steg, med en sväng.
Känns som att jag har hittat en nyckel där. Ser fram emot utvecklingen.

I zätat går han ner sig, på tävling, så jag kommer att använda överrasknings belöning där. Samtidigt ska jag kedja det med fria följet då jag tror att det är den kombinationen som drar ner honom.

Inkallningen ska jag jobba vidare på i sin helhet. Min nya taktik är att köra raka inkallningar på 10, 20 och 30 m. När jag har fått upp det tempot som jag vill ha så kommer jag att öka avståndet till 50-60 m och då lägga in ställande och läggande. Under tiden som jag tempojobbar kommer jag att träna snabba ställande och läggande vid sidan av momentet.

Fjärren är ju egentligen inget problem men där vill jag bara fortsätta ”tjata på”. Ska försöka få in att han har hakan i backen när jag går ifrån honom för att så mycket som möjligt eliminera hans nosande. Från ligg till stå funkar det bra men det är svårare från ligg till sitt. Men det ska vi få igenom med lite träning är jag övertygad om.

Sen har vi ju då det här med motivationsträningen. Det handlar dels om att belöna på olika ställe för att få honom i högre förväntan samt attträna honom på att bjuda på beteende.
Det sistnämnda är inte helt lätt eftersom jag tidigare inte alls tränat så men det känns inte omöjligt. Tanken är att jag såsmåningom ska kunna sätta ett kommando på denna ”leken” och sen kunna använda mig av det mellan momenten om han går ner sig och blir ofokuserad.

Ja, ni märker att jag har en plan och lite att ta tag i. Men det känns motiverande för mig och förhoppningsvis smittar det av sig på Chippeluringen.